Knihovna v atriu školy

19.02.2017 17:12
Knihovna v atriu školy
 
Vážení rodiče,
 
rádi bychom u nás ve škole s pomocí Unie rodičů uskutečnili projekt na podporu čtení u dětí i dospělých.   Bude založen na principu PŮJČ SI – PŘEČTI - VRAŤ NEBO PŘINES JINOU.
Cílem je dostat mezi děti i dospělé zapomenuté knihy z našich domácích knihovniček, dát jim novou šanci a podpořit všechny, kteří to ocení.
Do poliček umístěných v atriu naší školy, vložíme my dospělí společně s dětmi knihy, které jsme už přečetli, nemáme pro ně místo a je nám líto je vyhodit.
O pořádek a přehlednost v poličkách s knížkami se postarají „knihovníci“, které zajistí Dětský parlament.
 
Doufáme, že se dětem i rodičům projekt zalíbí a knížky budou stále v oběhu.
Knížky můžete začít nosit ihned, prozatím do sekretariátu.

 

 

Miniknihovnička (anglicky Little Free Library) je většinou dřevěná budka (vzhledově podobná té ptačí), která slouží jako místo ke sdílení a výměně knih. Pravidla jsou jednoduchá – vezmi si knížku a zase ji vrať nebo přines nějakou jinou. Tato dobrovolná iniciativa se začala formovat v roce 2009 v USA, konkrétně v Houstonu ve státě Wisconsin. Todd Bol tehdy postavil první model knihovničky  na památku své matky, vášnivé čtenářky. Tento nápad si okamžitě získal věhlas a Bol vyrobil několik dalších budek. Od roku 2010 po celém světě vznikají díky knihovnám, jejich partnerům nebo lokálním nadšencům nové a nové knihovničky, snažící se šířit původní poselství.